Skip to content
The Garage Mentor white hand logo 150x150px

The Garage Mentor

Search
Close this search box.

Тайната за успех на твоя автосервиз

Тайната за устойчив успех твоя автосервиз.

Твоят автосервиз да не е от типа „чудо за 3 дни“, който не може да поддържа постоянни качество, обем на работа, оборот и успех?

Този въпрос ми напомня за среща със собственик на автосервиз, който с месеци се мъчеше да намери и привлече добър автомонтьор.
Той отчаяно публикуваше обяви за наемане на работници и подпитваше доставчиците си с надежда да му препоръчат „точния човек“.
„Тони“ прекарваше по-голямата част от времето си, работейки ВЪВ бизнеса, въртейки гаечни ключове и заработвайки средно около 1,500 лева на седмица от ремонти със средна стойност 250 лева. Мъката на Тони да намери автомонтьор приключи с наемането на „Генчо“ за извършване на диагностика и ремонт.
Ако Тони беше написал в Гугъл „класни монтьори в близост“, Генчо щеше да изскочи на първо място! Той беше опитен квалифициран механик, който без проблем правеше под крика плътни 6 дни в седмицата и то без рекламации.
През първите четири седмици от назначаването на Генчо, оборота на Тони постепенно нарасна до 2,900 на седмица и 350 лв. средна стойност на ремонт. За месец, оборота се покачи и се изравни с този на повечето „по-престижни“ сервизи наоколо.
Рекламите, лозунгите и банерите, част от рекламния микс на Тони изчезнаха. Пътят към успеха беше Генчо. Благодарение на него, Тони най-накрая излезе от „режима на отчаяние“ и беше на път да изпита мечтаните свобода и финансова обезпеченост, идеята с която отвори гаража си.
Когато Генчо се появи следващия понеделник, момента беше идеален да уведоми Тони, че го напуска, за да се възползва от по-добра възможност. На Генчо му беше предложено гарантирано заплащане от автосервиза в началото на улицата – сума която надхвърляше това, което Тони можеше да си позволи.
След последния ден на Генчо, Тони се върна към въртенето на гаечни ключове и оборота му падна до 800 лв. на седмица. Страхотният месец беше просто чудо за три дни, а не тенденция. И защо Тони не успя да задържи темпото на успеха?
Това се случи, защото той игнорира тайната, която всички задържали се по високите нива знаят: Устойчив успех се постига, когато продължаваш да се „бориш отчаяно“, дори след като успееш. Понякога отчаянието е най-доброто вдъхновение за преследване на мечтите и целите.
Тони изгуби хъса си, след като си намери идеалният техник и спря да прави нещата, които го правеха успешен. Той спря да пуска реклами, спря да говори с доставчиците, спря да окачва табелата „Отворено“ сутрин.
А ти какво спря да правиш, откакто загуби чувството на „отчаяние“? Остани на линия, за да научиш две неща, които можеш да направиш веднага, за да започнеш да постигнеш устойчив успех в авторемонтния си бизнес.

45-минутна Консултация за Собственици

Насрочи безплатна виртуална консултация сега и открий решение на проблем, който възпрепятства успеха ти. (Skype, Messenger, WhatsApp, Viber...)
Безплатно

Помни своето „Защо“

Наскоро гледах филма „Непобедимият“ с Марк Уолбърг в главната роля. Филма е базиран на истинската история на Винс, който шашна всички, като превърна футболния отбор на Филаделфия Игълс от аутсайдери в звезди.
Всяка сутрин преди началото на футболната тренировка главният герой отваряше шкафчето си, четеше от един и същ лист хартия и затваряше шкафчето си с подновен ентусиазъм. Какво имаше на този лист хартия?
„Листа от шкафчето“ беше бележка от бившата му жена, която беше написала, че той никога няма да постигне нищо в живота. Част от неговото „ЗАЩО“ беше да докаже, че тя греши. Да остане верен на своето Защо му помогна да поддържа нивото на отчаяние, от което се нуждаеше, за да остане в отбора.
Твоите цели са твоето ЗАЩО правиш това, което правиш. Не е достатъчно само да искаш нещо, което никога не виждаш. Ако искаш да бъдеш лидер в авторемонтите и успяващ в живота, приеми предизвикателството и излез малко извън пределите на комфорта си.
Първо, напиши трите си най-важни цели на една от малките квадратни лепящи се бележчици. След това се увери, че си ги написал в сегашно време, сякаш вече си ги постигнал. Например „Аз съм собственик на водещ автосервиз“ или „Имам 30,000 лв в спестовната сметка“. И накрая, залепи бележчицата на видно място и преглеждай съдържанието всеки ден, за да се увериш, че ежедневните ти действия са в посока постигане на целите.
Извършването на тези стъпки ще ти помогне да помниш своето ЗАЩО.

Винаги имай чувството, че нещо липсва

В началото на всеки месец задавам следния въпрос на хората, които обучавам: „Колко интервюта за работа проведе през предходния месец?“ Получавам отговори, вариращи от 3-5 до 0. Напоследък обаче забелязах интересна тенденция.
Някои от моите „ученици“, които последователно провеждат по-голям брой интервюта, са с пълен персонал и са склонни да се класират високо в класацията за най-добрите автосервизи. Сега, защо сервиз с пълен персонал би провеждал интервюта? Защото те са възприели мисленето „нещо ми липсва“.
Приемането на този начин на мислене означава, че след като наемеш своя идеален автомонтьор, продължаваш да публикуваш реклами и поддържаш мрежата от контакти със същото чувство на отчаяние, което те вдъхнови да попълниш първата свободна позиция.
Току-що си наел стахотен майстор. Честито! Работа ти тепърва започва. Не спирай да набираш персонал; започни да си изграждаш картотека. Не спирай да работиш в мрежа с другите; започни да разпитваш последните си служители за това кого познават. Не спирай да показваш табелите и транспарантите си; започни да отваряш нови позиции и възможности за израстване в кариерата.
Ако Тони беше възприел този манталитет, щеше да има други монтьори, които да се явят, след като Генчо напусна. Ако не успееш да прегърнеш този начин на мислене и се върнеш към обичайните си занятия, чувството че не ти достигат хора бързо ще се замени от реален недостиг на работна ръка.

В заключение

Тайната на стабилния успех в автосервиза е да останеш отчаян, след като си успял. Ако си припомняш своето ЗАЩО и превключиш мисленето на „нещо липсва“, ще избегнеш да се превърнеш в чудо за три дни!

Свързани статии

en_GBEnglish

Book a 30-minute Free virtual discovery meeting.

Let’s find out if we are a fit.