Skip to content
The Garage Mentor white hand logo 150x150px

The Garage Mentor

Search
Close this search box.

Отваряне на автосервиз – реалистични преценки и очаквания

Отваряне на собствен автосервиз - 6 големи риска за вземане под внимание, за да се избегне фал-старт.

Днес бих искал да поговорим сериозно за рисковете при отваряне на автосервиз и какви фактори трябва предварително да се вземат под внимание, за да се избегне първоначалния шок или дори фал-старт.

Отваряне на автосервиз - преценки и очаквания

Всеизвестно е, че мнозинството автомонтьори желаят да отворят собствен автосервиз на определен етап в кариерата си. Причините може да са най-различни… започвайки от любовта към ремонта на автомобили и мечтата за собствен биснес; чувството че уменията в ремонтите ще им помогнат да се наложат на пазара и бизнеса ще полети; копнежа за независимост и повече свобода и време; несъгласие с колеги или шефове; и се стигне до досада и нежлание да се „слугува на чужди интереси“. Отварянето на собствен автосервиз е нещо хубаво, но има редица рискове и фактори, които трябва да се обмислят сериозно, преди да се направи решителната крачка.

Най-големият враг на монтьора повечето пъти изобщо не е взиман под внимание. Поради това, бял ден виждат множество микро-автосервизи, които мъждукат с години, борейки се да устоят на конкуренцията…

1. Уменията и знанията за ремонт на автомобили са коренно различни от уменията и знанията, изискващи се за управление на автосервиз.

Това означава буквално, че няма гаранция че блестящ автотехник ще се превърне в годен управител. Няма да съм далече от истината, ако заявя че шансовете за това са минимални. Защото набора от умения и знания на управителя са на доста различно ниво и от доста по-различно естество. Нека да погледнем примера отдолу:

Умения и знания на добрия автомонтьор

Умения и знания на добрия управител

От сравнението е видно, че разликата би могло да се нарече отчайваща. И можем да заключим, че колкото от управител с бизнес образование може да стане добър автомонтьор, толкова е вероятно и обратното. Но ясната представа за това е добър мотив за трезва оценка и отделяне на време, усилия и инвестиция за методичното придобиване на нужните умения. Този процес е съвсем нормален, може да отнеме няколко години и не случайно е наричан най-добрата инвестиция – инвестицията в себе си. Ъпгрейда на уменията повишава потенциала за успех и развитие на бизнеса изключително много, което значи, че цената си заслужава. Погледнете на това като дългосрочна инвестиция… такава, каквато е и една пенсионна осигуровка с разликата, че изгодите от повишаване на качествата и уменията може да превишат в стотици и хиляди пъти тези от пенсионната осигуровка.

2. Втори голям подценен риск е неправилна първоначална преценка за необходимите инвестиции за оборудване на автосервиза.

При което някои зараждащи се сервизи остават зле оборудвани и започва голямото мъчение да се върши работа с подръчния инструментариум. Но съвсем логично, качеството на услугите е под желаното ниво и клиентите често избягват при конкуренцията след първото посещение. Така новият сервиз се самозатваря в мъртва хватка.

3. На трето място е причината за отваряне на сервиза.

Важно е дали сервиза отваря, за да служи на бъдещите си клиенти или на собственика си. Защото в двата случая, мотивацията е коренно различна, продиктувана е от различен тип манталитет и рефлектира в способностите и действията. От многогодишни изследвания на човешкото съзнание и ценности е установено, че хора зад чиито действия стои стремежът да служат на обществото и да отдават висока стойност, успяват да постигнат популярност и благосъстояние много по-бързо от тези зад чиито действия стои единствено желанието за лична изгода. Ще опитам да опростя становището… Там където ценностната система на управителя е центрирана върху обществото и клиентите, там се предлагат по-стойностни и качествени услуги, които се конвертират в пари много по-бързо.

Отдавна е известно, че многото пари отиват там където е концентрирана голямата стойност и доказателствата са безброй и безспорни. Вникването в това ще ви помогне много при вземането на решения за инвестиции, целящи да направят бъдещите ви клиенти по-доволни. Но за целта е абсолютно задължително да откриете какво искат и какво ценят клиентите ви. Аз наричам този подход „продаване на краставици на краставичаря“.

4. Много значим фактор е местоположението на новооткриващия се автосервиз.

Има ограмна разлика в стратегията на сервиз в големия град и сервиз в малкия град – подхода към клиентите, начините на комуникация и реклама и изобщо взаимоотношенията с останалите. Простата аритметика показва, че:

Ако в големия град съществуват 500 автосервиза и нов сервиз успее да измъкне по един клиент от всички, ще има достатъчно работа за новопришълеца и това няма да се отрази на останалите. Ако новия сервиз, обаче, отвори врати в малък град с 20 автосервиза и отмъкне по 10-ина клиента от всички (за да си подсигури достатъчно работа), това може да постави някои други на колене, а при неуспех да отмъкне клиенти, сам да затвори врати. 

За да се избегнат тежки конфликти, прекомерния стрес и психическото натоварване от надпреварата за клиенти, можете да приложите предварително задълбочено проучване на услугите на конкурентите в близост и да предложите гама от услуги, които останалите не предлагат или не са достатъчно подготвени. Идеалният вариант е да предложите специфични услуги, за които другите нямат нужната квалификация и инструментална база. Така новият автосервиз бързо ще се превърне в доминант с незначителни разноски за придобиване на нови клиенти и без да търпите нападки от останалите. Освен това, наличието на големи пазари, магазини, заведения или площадки за развлечения може да удари солидно рамо на автосервиза ви, ако успеете да ги включите умело в рекламата си.

5. До каква степен управителя на прохождащия автосервиз е склонен да инвестира в собственото си образование и в рекламата на бизнеса си.

Ако не сте склонни да инвестирате, горещо препоръчвам да не се захващате с отваряне на автосервиз. Скоро ще бъдете отвяти от автосервизите, които инвестират, били то нови или стари. Най-голямата грешка, която управители правят е да не се възползват от възможностите за образоване и от модерните бизнес и рекламни инструменти. Голяма част от тях са безплатни, но по-качествените са платени. Постановявайки, че „ще започнат да се образоват и да се рекламират, когато направят пари“, така се обричат на бавно и болезнено западане. Аз бих казал, че те ще направят пари единствено, когато придобият достатъчно умения, нюх, предоставят ексклузивно обслужване и го предложат по подобаващ начин, за да привлекат голям брой класни клиенти. А това изисква образование и реклама и няма как да стане, докато пилеят те потенциала и времето си с нископродуктивни действия и чакат някой да зърне табелата от пътя. Освен това, знанията и рекламата са инструменти като гаечните ключове и отвертките, само че от по-голям калибър и с по-голяма възвръщаемост на инвестицията.

6. Ще има първоначален период на безтегловност, когато доходите ще са силно ограничени, а данъците ще текат от първия момент на отваряне на вратите.

Какво означава това?… Би било добре да имате заделени пари или някого с достъп до такива. Облагането с данъци дори и на малкото доходи, които ще започнете да генерирате може да ви постави в несъстоятелност, ако нямате резерви. Но ако имате нужда от оборотни пари, в никакъв случай не прехвърляйте пари от лични акаунти във фирмения си акаунт без да се посъветвате със счетоводител как да го направите документално – рискувате да заплатите данъци върху прехвърлените лични средства. Лично мой съвет е, ако сте на щат в автосервиз и възнамерявате да отворите собствен такъв… Оставете си един период от няколко месеца до година (а може би две, в зависимост от мащаба на бъдещия сервиз), в който плавно да разпределяте и прехвърляте ресурси към бъдещия бизнес – натрупване на спестявания, покупка на инструменти и оборудване, създаване на контакти, информиране на потенциални клиенти… Спонтанните решения и действия или такива в последния момент може да не ви направят добра услуга.

Надявам се, че описаните по-горе рискове ще ви помогнат да направите свои собствени залючения и да вземете добри решения. Желая успех в начинанията!

en_GBEnglish

Book a 30-minute Free virtual discovery meeting.

Let’s find out if we are a fit.