Skip to content
The Garage Mentor white hand logo 150x150px

The Garage Mentor

Search
Close this search box.

Повече работа с по-малко усилие

Върши повече работа с по-малко усилие

„Проблемът не е, че имате много работа, а че не знаете кое да свършите първо.“

Как да свършиш повече работа с по-малко усилие

Чувствал ли си се понякога сякаш носиш „товар“ като управляваш автосервиз? Прочети тази статия, за да откриеш как да свършиш повече работа с по-малко усилия.
Ще ти разкажа история за Чарлз Шуоб, който бил като Джеф Безос в ранния 20-ти век. Той бил един от най-богатите хора за своето време и президент на Bethlehem Steel Corporation, един от най-големите производители на стомана в Америка по това време. И все пак, въпреки че бил на върха чувствал, че нещо липсвало в бизнеса му.
Той насрочил среща с Айви Лий, известен консултант по организация и продуктивност. Помолил го да му покаже как да върши повече неща с по-малко усилия. Лий се съгласил да се срещне с всеки от ключовите ръководители на Шуоб за по 15 минути.
“Колко ще ми струва това?” — попитал Шуоб. На което Лий шокиращо отговорил: „Нищо, освен ако стратегията проработи. След три месеца можете да ми изпратите чек за толкова, колкото смятате, че е струвало.“
Три месеца по-късно Шуоб бил толкова доволен от напредъка след срещите на Лий, че му написал чек за 25 000 долара.
Чек за 25 000 долара през 1918 г. би се равнявал на 400 000 долара към 2021 г. (Достатъчно да си пълниш резервоара на колата догоре цял живот!)
Тази история доказва СТОЙНОСТА на способността да се върши повече с по-малко усилия.
We help Auto Repair and Detailing centres to excel and scale fast. | The Garage Mentor

Знаеш ли как да постигнеш повече с по-малко усилия? Открий съвети и стратегии във Фейсбук групата за собственици на автосервизи, които ще ти помогнат да бъдеш по-ефективен, да подобриш производителността и да сложиш повече пари в джоба си. Заяви присъединяване от тук.

Какво е важно?

Когато предложа на собственик на автосервиз да актуализира информацията в Гугъл профила си, оправдание номер едно, което чувам, е: „Нямам време.“
Когато му предложа да публикува снимки за обогатяване на профила, оправданието е: „Нямам време.“
Ето какво е интересното: Някои от тези хора са пушачи. Скорошно проучване разкри, че пушачите на работното място прекарват до пет часа седмично в паузи за цигари. И как става така, че имат допълнителни пет часа седмично да пушат, но нямат време да отделят внимание на процесите, които ще ги направят по-успешни?
Това е така, защото пушенето е приоритет за тях. Така че, моето разбиране за „Нямам време“ е „Това не ми е важно!“
Ето я суровата истина: Ще намериш време да направиш всичко, което е важно за теб.
Айви Лий помогна на екипа на Шуоб да определи приоритетите и да намери време да направи това, което е важно. Продължавай да четеш, докато разкривам каква точно техника е преподал Лий на ръководителите.
Ако приложиш това, което ще споделя, ще свършиш повече с по-малко усилия.

Голямата шесторка

Лий инструктирал ръководителите на Шоуб да отделят време в края на всеки ден и да пишат шестте най-важни неща, които трябва да свършат на следващия ден.
След това, те били инструктирани да подреждат по приоритет шестте точки. Накрая всички несвършени задачи били премествани в списъка за следващия ден за извършване.
Знам какво си мислите: „Чудесна информация, Влади, но това се е случило през 1918 г. Какво общо има с начините на работа днес и какви приоритети трябва да постановя?“
Открих, че най-добрите автосервизи в България са много добри в следните три области:
  1. Намиране на класни служители.
  2. Повишаване на брутната печалба.
  3. Контакти с нови и съществуващи клиенти.
Ключът е в идентифицирането и изпълнението на поне две задачи всеки ден във всяка от трите насоки. (2 задачи X 3 категории = Твоята голяма 6-орка)

Голямата шесторка в действие

В края на днешния си ден определи две задачи за всяка от трите категория, които да направиш утре. Например, за да намериш страхотни служители, напиши: „актуализирай обявата за автомонтьор“ и „насрочи интервю с кандидати за автомонтьор“. (Да, препоръчвам да правиш това, дори ако си с пълен персонал!)
За да подобриш брутната печалба, пиши: „Направи проверка на отчетите“ и „проучи услугите на преките конкуренти в радиус от 5 км“. (Не можеш да контролираш нещо, което не измерваш или нямаш база за сравнение.)
В контакти с клиентите пиши „Актуализиране на профила в Google My Business“ и „обади се на 5 съществуващи клиенти, за да провериш как са и имат ли нужда от нещо“.
За една седмица ще предприемеш десет конкретни действия, за да намериш страхотни хора, да подобриш брутната печалба и да се свържеш с клиентите си. (2 действия на ден X 5 дни) За три месеца ще предприемеш 120 конкретни действия във всяка от тези ключови области на твоя бизнес. (10 действия на седмица X 12 седмици =120)
Първоначално може да ти е трудно да идентифицираш твоите големи шест елемента. Въпреки това, след като това се превърне в рутина, ще изисква по-малко усилия и ще правиш повече от правилните неща всеки ден.

Изводът е:

Виждал ли си някога стресиран фермер? Причината, поради която не си, е че той знае, че е засадил подходящото семе в подходящата почва през подходящия сезон.
Той отговаря за сеитбата, следователно, ако върши своята част както трябва и навреме, няма причини да бъде стресиран.
Превръщането на голямата 6-орка в рефлекс е като засаждане на подходящото семе в подходящата почва през подходящия сезон. С течение на времето ще вършиш повече работа в автосервиза си с по-малко усилия и ще изпитваш по-малко стрес и натоварване.
Твоите клиенти ще бъдат толкова доволни от преживяването, че ще се отнасят с теб както с Айви Лий, давайки ти тлъсти суми!

В Гаражния Ментор се фокусираме върху коучинг и тренинг на собственици на автосервизи върху най-добрите практики, за да извлечете максимума от вашия авторемонтен бизнес. Искате ли да научите повече? Резервирайте безплатна сесия тук.

Свързани статии

en_GBEnglish

Book a 30-minute Free virtual discovery meeting.

Let’s find out if we are a fit.