Skip to content
The Garage Mentor white hand logo 150x150px

The Garage Mentor

Search
Close this search box.

Тайната за превръщане в топ автосервиз

Личната отговорност на собственикa на топ автосервиз

„Има величие в теб и то е от другата страна на твоите извинения и отлагане.“

Искаш да станеш топ автосервиз?

Преди няколко седмици се случи нещо, което ме шокира. Говорих със собственик на автосервиз на име „Петър“, който беше загрижен за ефективността на сервиза си.
Оборота беше се сринал и той подозираше, че мениджъра на сервиза „Ники“ кръшкаше и не работеше мотивирано.
Петър предложи да насрочим тристранен виртуален разговор за следващия вторник с Ники, за да го вкараме в правилния път. Съгласих се и му предложих да му зададе следния въпрос: „Какви три неща ти пречат да постигнеш пълна ефективност на сервиза?“
Преди нашето обаждане се подготвях за очакваните типичните „извинения“, които постоянно чувам:
  • „Трябва да си в голям град, за да правиш пари.”
  • „Доставчиците казват, че всички автосервизи в момента са в застой.“
  • И любимото ми: „Клиентите ни са само хора с ограничени доходи.“
Целта ми беше да извадя тези въображаеми бариери наяве, за да можем да ги преодолеем.
Вторник сутринта дойде и Петър, Ники и аз осъществихме обаждането. Преди да успея да проговоря, Ники направи следното изявление:
„Влади, нямам три неща, които да ми пречат. Имам само едно.” Това, което каза по-нататък, ме събори от стола: „Това съм АЗ. Аз съм проблемът.”
След като попих разлятото кафе от бюрото си, ми присветна, че за пръв път чувам мениджър на сервиз да казва, че ТОЙ е виновен за негативното представяне на автосервиза.
Бях се съгласил на разговора с надеждата да споделя с тях тайната как се става топ автосервиз.Поемайки лична отговорност за резултатите си, той вече знаеше тайната. И така, какво може да направи личната отговорност за вас?

45-минутна Консултация за Собственици

Насрочи безплатна виртуална консултация сега и открий решение на проблемите, възпрепятстващи работилницата ти да се превърне в топ автосервиз. (Skype, Messenger, WhatsApp, Viber...)
Безплатно

Ще ви мотивира

Имаше експеримент, проведен върху група риби щука. Този вид има репутацията на безмилостен ловец, който яде всичко в периметъра си.
Изследователи провели „експеримента с щука“, като поставили рибите от едната страна на голям аквариум и плячката им от другата. След това поставили стъклен разделител между рибата и храната.
Щуките многократно се стрелкали към храната, удряйки се в стъклото. Това се повтаряло, докато не се отказали и потънали на дъното на аквариума.
Дори когато изследователите премахнали преградата, щуката не направила никакви усилия да доплува до храната и в крайна сметка умряла от глад. След като щуката изгубила изгледите да достигне до плячката си, тя загубила и интерес да продължи да опитва.
Ето големия извод: Хвърлянето на отговорността върху фактори извън вашия контрол е като да поставите преграда пред целта си.
Ако местната икономика е проблемът, ще продължите да блъскате главата си в стъклото, тъй като не можете да направите нищо, за да я промените.
Поемането на отговорност за вашите резултати ще ви мотивира да продължите напред, защото след като ВИЕ станете проблем, ВИЕ ставате и решение. Не можете да промените икономиката, но МОЖЕТЕ да промените себе си!

Ще доставя резултати

Когато бях мениджър имаше дни, в които някой монтьор се случваше да закъснее. Никога не съм ги чувал да казват: „Извинявай, че закъснях, Владко, май трябва да излизам от къщи по-рано“.
„Причина“ номер едно, която чувах като извинение за закъснението беше: „Трафикът беше много натоварен днес.“
Ако желаете да промените резултатите в сервиза си, от решаващо значение е да преминете от култура на прехвърляне на отговорност към култура на поемане на отговорност.
Искате ли да станете топ автосервиз и да умножите печалбите си? Опитайте да подобрите начина на обсъждане на ремонтите с клиентите, вместо да се оправдавате с финансовата им ограниченост.
Имате ли нужда от повече коли за ремонт? Опитайте да вложите проявите повече учтивост, разбиране и авторитет по телефона, вместо да се оправдавате с малкия град.
След като промените начина си на мислене, можете да промените резултатите си!

В заключение

След нашия тристранен разговор, Ники почти удвои оборота в сравнение с предходния месец.
Ники е живо доказателство за следния факт: Поемането на лична отговорност е тайната да станеш топ автосервиз!

Свързани статии

en_GBEnglish

Book a 30-minute Free virtual discovery meeting.

Let’s find out if we are a fit.