Skip to content
The Garage Mentor white hand logo 150x150px

The Garage Mentor

Search
Close this search box.

Уебсайтът на автосервизa – актив или разход?

Уебсайт за автосервиза ви - актив или разход?

We help Auto Repair and Detailing centres to excel and scale fast. | The Garage Mentor

Ако автосервиз е това на което сте се отдали изцяло през последните няколко години, то със сигурност той е станал неразделна част от вашата природа, семейство и живот … Защото вие се грижите за него като свое дете от самия момент на раждането му … И сте жертвали толкова много, за да му помогнете да расте като „красиво и здраво същество“, точно както сте направили за любимите си хора. Ето защо поддържането на подходящата среда за неговия растеж е толкова важно …

Ще трябва да признаете, че неделима част от вашето „красиво и здраво същество“ (т.е. автосервиза) е фирмения атрактивен и функционален уебсайт, особено ако се стремите да установите класа. И защо изобщо се нуждаете от уебсайт? Защото именно той е превозното средство, което ще отведе автосервиза ви в бъдещето… и защото фирмите, които притежават уебсайт, изглеждат по-легитимни и надеждни, нали?

Ще се съгласите, че реномиран и стилен сервиз (също като вашия) трябва да разполага с всички възможни бизнес активи и инструменти и да ги поддържа правилно. Не искате потенциалните клиенти да се натъкнат на зле изглеждащ и неправилно работещ уебсайт (не, не вашия, вашият изглежда страхотно), тъй като той ще предизвика незабавни притеснения относно действителното качество на услугите, които притежаващата го фирма предлага. Но ако сте в бизнеса от известно време, знаете, че нотките на несигурност и съмнение у вашите клиенти драстично повлияват върху способността ви да постигнете крайните (финансови) цели.

И така, как тогава трябва да изглежда уебсайта на автосервиза, така че да привлече клиенти и да ви спечели доверие?… Това е чудесен въпрос. Представете си следващия сценарий – проучвате сервиз и неговите услуги, които току-що сте открили и може да се наложи да ползвате скоро, но не сте съвсем сигурни дали подхожда на изискванията ви. Кое е първото нещо, което бихте очаквали да видите, когато отворите вратата? Какво би ви впечатлило най-много в този момент?… От моя гледна точка, това е приветливо усмихнато лице на собственика или служителя в естествената им по възможност приветлива обстановка. И така, има ли причина първото нещо, което бихте очаквали да видите на техния уебсайт да е същото приятелско усмихнато лице на фона на естествената си гостоприемна и комфортна среда в работилницата?… Би трябвало, защото уебсайтът е интернет клона на модерния автосервиз, така че първо впечатление при посещение трябва да е идентично, т.е. трябва да съвпада точно с това, което бихте видяли, когато отидете на място. И те със сигурност не искат първата ви мисъл да бъде „А, на грешен адрес ли дойдох?“.

We help Auto Repair and Detailing centres to excel and scale fast. | The Garage Mentor

На следващия етап, след няколко учтиви думи за опипване на почвата, ще очаквате да научите повече за вида услуги, които предлагат 🛠🚗. Що се отнася до уебсайта, би следвало да откриете това на първо място под заглавната секцията, когато слезете надолу по страницата.

Следващото ви притеснение ще бъде, дали сервиза ще предостави качествена услуга, така че да се чувствате сигурни на пътя – тук е тяхната функция и морално задължение да докажат тяхната надеждност, специализация и техническа подготовка. На този етап ще ви е интересно да научите повече за квалификацията и опита на техните служители, тъй като за клиентите (като вас) има значение, на кого ще поверят сигурността и собствеността си. След това ще им зададете въпроси относно качеството на частите, които ще използват и марките, с които работят.

Противно на всяко предположение, цената няма толкова голямо значение, защото знаете, че в повечето случаи е съобразена с обема на работата и качеството. Но ако попитате за цената предварително, е защото по-скоро искате да се уверите, че няма да спекулират с вашето доверие. И след като се уверите, че отговарят на вашите критерии и предпочитания, ще очаквате да чуете, че ще могат да се справят с ремонта в разумни срокове и на разумна цена. И тогава вече сте готови да си стиснете ръцете.

Тъй като сте намерили сервиза с помощта на нечии указания или върху карта, когато говорим за онлайн собственост, подходяща карта, за да може новите клиенти да намерят мястото, където се намира определен бизнес, е задължително. Това обикновено се прави с пристройка на Google Maps, вградена в уеб страницата. И тази необходима информация трябва да е точно отдолу под цялата другата информация. След като всичко останало е наред, клиентите ще искат да знаят къде могат да ви намерят.

От разговора досега можете да си направите извод, че опитът, който клиентите придобиват в онлайн пространството ви – вашият уебсайт, се предполага, че е идентичен с опита, който придобиват, когато ви посетят в сервиза лично. Те ще очакват да срещнат приятелски настроени хора в приветлива среда, така че бъдете сигурни, че сте поставили естественото си усмихнато лице върху изображението на главната уебстраница (но разбира се, вече сте го направили). И ще видят същото такова, когато отворят вратата на вашия автосервиз.

И всяка излишна информация трябва да бъде окастрена, защото когато е твърде много създава объркване 🤦‍♂️ и дори оставя впечатление, че нахвърляте всичко отпред, за да привлечете внимание, защото сте отчаяни за клиентите. Като собственик, не ограбвайте по този начин доброто преживяване на клиентите си, точно както не бихте скочили да ги обсипете с тонове информация, когато те се появят в приемната ви. И като споменах приемна, сега е моментът да поставите онлайн формата си за записване на час, като за предпочитане е да поискате възможно най-много подробности от вашите редовни или нови клиенти … Тя е за случаите, когато клиентите ви не могат лично да присъстват или да се обадят за записване и това фактически ще е вашата онлайн приемна (изискайте подробностите, както бихте направили в действителната си приемна). Ако имате възможност и опция, поискайте клиента да предостави имейла си и да се присъедини към вашия имейл списък, за което има конкретна цел. Първо, получавайки имейла им ще ви позволи да се сдобиете с надежден канал за комуникация (уведомете клиентите си да ви добавят в списъка на „надеждните“ имейл податели); Второ, това ще премахне необходимостта и разправиите за създаване и поддържане на блог страница в сайта. На практика всяка кратка публикация или важни актуализации касаещи фирмата бихте могли да препратите до по-голямата част от абонатите чрез имейл (идеалния вариант е да използвате автореспондер или още autoresponder, където можете да сортирате абонатите си по различни показатели) или просто да публикувате на вашата Facebook страница. Това е с цел улеснение и спестяване на време от разговори по телефона или от създаване и качване на публикации в блога (ако прибавите такъв към уебсайта си).

Страниците на уебсайта ви не трябва да са натруфени с много неща, всичко трябва да съответства на личния опит в действителна ситуация… освен ако не искате да съсипете бизнеса си. Ако искате да привлечете и задържите клиенти, трябва да се стремите да съкратите дистанцията от първия път. Това означава, че когато клиентите попадат на вашата целева страница или в магазина ви, в следващите 5 минути трябва да се почувстват комфортно и все едно че вече ви познават. Кой сте, какво правите, начинът, по който го правите, какво ви прави по-специални от останалите … това е всичко, което има значение. На пазара съществува голям излишък на еднотипни фирми, услуги и продукти. Отличаване от общата маса, човечността и сърдечността печелят клиенти, които ще ви харесват и се доверяват и това ви дават шанс да извлечете пълна полза от вашата дейност (във всички различни измерения).

👨‍🔧 След това, ако искате да разкажете историята си – как се е родил вашият бизнес и как се е развил през годините, какъв е сега, каква част от личните ви качества сте интегрирали в него, каква е вашата мисия … добавете своята „За нас“ страница. Но отново трябва да съдържа само информация, която помага на клиентите да ви опознаят по-добре. Това ще бъде опит, подобен на израстването на сервиза през собствените ви очи (както бихте разказали историята си, ако някой ви попита лично). Като опция можете да добавите специална страница за контакти с подробности като физически адрес, телефонни номера, имейл адрес и поле за съобщения, освен ако не сте ги поместили в горната или долната част на другите си страници.

С това приключвам, защото статията се получи твърде дълга, въпреки че се опитах да я направя максимално сбита… но важното е да се схване принципа.

Съзирате ли в уебсайта си актив или повече прилича на ненужен разход? Ако не сте сигурни или дори не знаете как да го оцените, напишете коментар отдолу и ще се съгласуваме да погледна сайта ви и да ви дам безплатни съвети.

Auto repair shop coaching & consultancy

Vladislav Gerginov

The Garage Mentor founder and CEO

Facebook
LinkedIn

Абонирай се да получаваш интересна и полезна информация от Гаражния Ментор.

We help Auto Repair and Detailing centres to excel and scale fast. | The Garage Mentor
en_GBEnglish

Book a 30-minute Free virtual discovery meeting.

Let’s find out if we are a fit.