Skip to content
The Garage Mentor white hand logo 150x150px

The Garage Mentor

Search
Close this search box.

5-те големи грешки, които трябва да избегнете, ако искате да изградите успешен автосервиз

Независимо дали тече бензин във вените ви и искате да навлезете в света на автомобилните ремонти или сте специалист в индустрията, ще се сблъскате с много предизвикателства, когато създавате автосервиз. От самото начало ще трябва да намерите подходящ гараж с достатъчно паркинг пространство, който е в близост до потенциални клиенти. А това не е всичко, за което трябва да се притеснявате. Най-голямото ви предизвикателство ще бъде създаването на жизнеспособен бизнес.

Мнозина са започвали бизнес с ремонт на автомобили, само за да попаднат в същите капани като предшествениците си и да затворят врати в последствие. Провеждането на авторемонти е съпътствано от много разходи, така че трябва да държите „юздите“ на разходите си здраво, ако искате да постигнете дългосрочен успех. Ще трябва да покриете наема, сметките за комунални услуги и за изхвърлянето на всички отпадъци, които ще натрупате. Стигаме до това кои са и как да се избегнат 5-те големи грешки при разработване на автосервиз…

We help Auto Repair and Detailing centres to excel and scale fast. | The Garage Mentor

1. Не сте си поставили ясни цели

Много сервизи за ремонт на автомобили тръгват от любители, които често имат необходимите технически познания, но не успяват да си поставят ясни бизнес цели. Без конкретни цели за персонала и работилницата, бизнесът няма посока. Разбиването на целите на дневни, седмични и месечни може да ви помогне да преодолеете разликата в нивото, на което се намира вашият бизнес в момента и там където искате да бъде.

Поставяйки някои цели и обсъждайки със служителите си какво трябва да се направи за постигането им ще изплаща дивиденти в дългосрочен план. Просто задаването на цели за дневен оборот, ефективност, брой и качество на клиентелата ви поставя в позиция да бъдете много по-продуктивни и целенасочени в бизнеса на всяко ниво, започвайки от администрацията и стигайки до техниците, отколкото ако оставите всичко на автопилот.

2. Постоянно висите на главите на служителите си

Докато повечето собственици на автосервизи са експерти по технически проблеми, такива са и техните автотехници. Не е рядкост собствениците на сервизите да се намесват в работата на своите служители. Въпреки че е с намерението да се помогне, това често подкопава дългосрочната производителност. Като собственик на бизнес трябва да се фокусирате върху по-голямата картина, а не да затъвате в ежедневните дребни технически проблеми.

Това, че сте твърде ангажирани в работата на вашите служители, означава, че не се концентрирате върху собствените си отговорности. Създаването на динамично работно място, където служителите се сблъскват и решават проблеми самостоятелно, може да бъде много по-благоприятно за производителността. Вашият персонал може да се справи чрез импровизацията и без вас и ще можете да се концентрирате върху управлението на бизнеса си.

3. Не подкрепяте служителите си

В същото време много собственици на сервизи не успяват добре да подкрепят служителите си. Когато стартирате нов бизнес се натрупва голямо първоначално напрежение, така че лесно може да попаднете в капана да бъдете прекалено критични и да реагирате на технически грешки. Това обаче идва с цената на морала на вашия екип. Коментирането на малки недостатъци в работата им може да бъде невероятно смущаващо и да доведе до понижаване на мотивацията.

Вместо това коментирайте и насърчавайте нещата, които вашите служители правят правилно. Просто разпознаването на добре свършена работа може да направи чудеса, за да мотивира и вдъхнови вашия екип. Не струва нищо да благодарите на персонала за усилената работа и ще ви се изплати чрез създаването на по-положителна работна среда. Да имаш разведрен персонал е основната съставка на продуктивен и прогресиращ бизнес. Не забравяйте да обучавате вашия екип и да го поддържате в крак с най-новите автомобилни технологии, системи и тенденции.

4. Липсва ви финансов план

Докато целите и обслужването на клиентите са изключително важни, стабилният финансов план е основата на вашия бизнес. Определянето на бюджет и спестяването е разликата между автосервизите, които работят като фино смазана машина или блокират през първите 12 месеца. Извършването на наблюдения и внимателното проследяване на вашите приходи и разходи може да ви помогне да покривате всичките си разноски. Добре е да наемете счетоводител, за да сте сигурни, че сте финансите ви са разпределени адекватно.

5. Не умеете да се „предложите“ на пазара

Много стартиращи автосервизи допускат голяма грешка, мислейки че не е необходимо да „предложат“ своите услуги на пазара. За съжаление, те не биха могли да направят по-голяма грешка. Въпреки че стойността и качеството на вашата услуга може да е очевидна, има много други конкуренти, които се съревновават с вас за същото парче „пай“ от пазара. Потенциалните клиенти могат да не съумеят да ви открият, разграничат и оценят спрямо останалите в такава среда.

Създаването на солидна търговска марка вървяща в крак с най-новите тенденции в офлайн и онлайн търговията е чудесен начин да се откроите от конкуренцията и да се установите като лидер в индустрията. Винаги трябва да отделяте част от бюджетите си за вашата маркетингова стратегия. Не правете грешката, като мислите, че има смисъл да плащате за реклама чак когато се развиете и наложите на пазара, тъй като без маркетинг ще спънете потенциалния си растеж.

Пускането на успешен автосервиз може да се окаже предизвикателство, когато се опитвате да превърнете страстта в бизнес. Може да се окаже трудно да се откажете от ежедневната си страст за ремонти и да се пренасочите към действително управляване на бизнес. Главата ви може да се замае от сметки, но те трябва да се следят и контролират, за да се гарантира че бизнесът ви работи безпроблемно. Упражняването на самодисциплина ще гарантира, че бизнеса не само успява да оцелее през тази решаваща първа година, но и процъфтява.

Auto repair shop coaching & consultancy

Vladislav Gerginov

The Garage Mentor founder and CEO

Facebook
LinkedIn

Абонирай се да получаваш интересна и полезна информация от Гаражния Ментор.

We help Auto Repair and Detailing centres to excel and scale fast. | The Garage Mentor
en_GBEnglish

Book a 30-minute Free virtual discovery meeting.

Let’s find out if we are a fit.