Skip to content
The Garage Mentor white hand logo 150x150px

The Garage Mentor

Search
Close this search box.

Как го правят големите и преуспелите в автосервизния бранш и изобщо как станаха такива?

Как го правят големите и преуспелите в автосервизния бранш и изобщо как станаха такива?

Имате ли понякога чувството, че по ред причини автосервиза ви е изгубена кауза? Опитвали ли сте да намалите броя на тези моменти и имате ли техника за бързото им преодоляване? Ако не сте, добрата новина е че съществува такава възможност!

Със сигурност сте се питали как някои преуспяват в автосервизния бранш. Ще ви разкрия как го правят големите и преуспелите и изобщо как станаха такива.

We help Auto Repair and Detailing centres to excel and scale fast. | The Garage Mentor

Ако ви се случва да имате усещането че сте като заседнали в бизнеса или пък блуждаете без посока, много е вероятно това да е така защото сте създали автосервиза си без ясна представа какво, за кого, защо и как ще го правите. Казано с други думи, създали сте автосервиза без да сте наясно с вашата и неговата мисията. Съответно, не сте описали мисията, така че като прочетете след това да си кажете „А-ха, ето затова съм създал автосервиза“. Тази мисия, независимо дали на хартия, лозунг или в уеб страница, представлява вашето Фирмено Мото и е основата на фирмата ви и вътрешно-фирмената култура, върху която се надгражда всичко останало. Разгледайте всеки преуспял бизнес отблизо – от най-малкия до най-големия. Ще установите, че мотото е налице от самото зараждане на бизнеса.

Мотото или още наричано девиза представлява кратко изявление побрано в едно изречение или максимум две. То е красноречиво и изчерпателно, но в никакъв случай прекалено гръмко, казва всичко с няколко прости думи и има много важна функция в няколко насоки. И за да не звучите като всеки друг автосервиз, който предлага същите продукти и услуги, трябва да го създадете като образ на вашата ценностна система и тази на клиентите, за които милеете. Още повече, то трябва да е образ на ценностната система на хората, които работят с (за) вас и трябва да дава ясна идея защо е създаден вашия бизнес, какво ще предоставя, кого ще обслужва и каква е крайната цел. Аз, обаче, обичам да добавям в мотото и по какъв начин бизнеса ще обслужва клиентите си – става въпрос за количествената и качествена характеристика на продуктите и услугите.

Защо доброто и изпипано мото е изключително важно за успеха на автосервиза ви?… Ето ги причините:

  1. Дава пълната информация от която имат нужда потенциалните служтели / клиенти, за да вземат решение да станат ваши служители / клиенти;
  2. Помага ви да подберете и привлечете типа служители / клиенти, които желаете;
  3. Помага ви да държите далече типа служители / клиенти, които не желаете;
  4. Помага ви да правите целенасочена реклама без да пилеете средства ненужно;
  5. Винаги е отразено в рекламата ви, така че не се налага да се чудите всеки път какво и как да рекламирате;
  6. Мотото ви е инструмент за налагане на собствена марка, отличаваща ви от всички други;
  7. Има, обаче, едно свойство, което аз смятам за най-важнотоМОТОТО Е ВАШИЯ КОМПАС – винаги, когато имате усещането че сте изгубили посоката, затънали сте и искате да се върнете обратно на твърда земя, неуверени сте какви стъпки да предприемете или какви промни да направите, не знаете каква посока да поемете оттук-нататък… направете това което отдавна не сте правили – прочетете девиза си! (Да се надяваме, че имате такъв.) Той съхранява всичко от което имате нужда, за да успеете – вярата, надеждата, постоянството, самоувереността, съответствието, дълбоката психологическа връзка с клиентите ви.

Забелязахте, че думите служители и клиенти се повтарят почти навсякъде… това е така, защото мотото работи по еднакъв начин както при наемането на служителите така и при придобиването на клиентите.

„Някои автосервизи преуспяват, а други не. Причината не е в това, че някои управители са по-умни и способни или пък предлагат по-добри или търсени продукти и услуги. Причината е, че те притежават компаса с който да сверяват посоката си, а знанието че винаги са на верния път ги предпазва да не губят вярата, постоянството и усърдието си – инструментите с които коват успеха.“

Владислав Гергинов

Девиза може да работи за вас и бизнеса ви, когато е конструиран правилно и срещу вас, когато е композиран неправилно. Също така, за да има пълен положителен ефект, всичко и всеки във фирмата ви трябва да работи в съответствие с девиза. Затова е изключително важно всеки път, когато приемате нов човек на позиция в автосервиза да насочите вниманието му към вашите фирмени ценности и девиза си и да изискате съгласие и съответствие с тях. Ако допуснете и оставите да съществуват несъответсвия, ако не споделяте посоката и мотивацията си с екипа си, ако не давате ясна индикация на клиентите си кой сте и защо, те просто ще се лутат и няма да ви следват. Нещата ще тръгнат в обратната посока, постепенно ще загубите доверието на персонала и клиентите си, а това може да доведе до затъване или разрушаване на бизнеса ви.

Ако тъкмо открихте причината защо сервиза ви се не разива така добре, както бихте искали, предоставяме кратък курс, който да ви помогне да изкристализирате собствената идентичност и мисия и я пресъздадете във вдъхновяващо мото, което да привлече внимание и укрепи доверието с желаните клиенти.  Заявете курса от тук.

Auto repair shop coaching & consultancy

Vladislav Gerginov

The Garage Mentor founder and CEO

Facebook
LinkedIn

Абонирай се да получаваш интересна и полезна информация от Гаражния Ментор.

We help Auto Repair and Detailing centres to excel and scale fast. | The Garage Mentor
en_GBEnglish

Book a 30-minute Free virtual discovery meeting.

Let’s find out if we are a fit.