Skip to content
The Garage Mentor white hand logo 150x150px

The Garage Mentor

Search
Close this search box.

Контрол и закони на инерцията в бизнеса

help for garage owners

Отне ми много време, за да го осъзная и с цената на много пари за менторство и коучинг … и съм доста предпазлив да споделям това, защото то е нещо на малко по-високо ниво. Но усещам, че това всъщност може да опрости нещата за собствениците на автосервизи, така че ще го споделя.

Ще започна с едно сравнение… Колкото по-нагоре се изкачвате в една планина, толкова по-трудно става да си носите товара. Същото е и в бизнеса.

Нека да поговорим за инерционния цикъл и контрола върху него и още, как да се подпомогнете за да успеете да преодолеете спадовете. Трябва да разберете, че в бизнеса всичко е циклично и съвсем естествено ще имате възходи и спадове в резултат на куп обстоятелства като вашите усилия, пазара, прогнозата за времето, съпруга или съпругата ви … сериозно.

Целта на манипулирането на инерционния цикъла е да се уверите, че постоянно стоите в точката непосредствено преди голям пробив.

We help Auto Repair and Detailing centres to excel and scale fast. | The Garage Mentor

И всеки път, когато си позволите да подминете тази точка и се почувствате като царя на света “гледай колко съм добър и как добре се справих“, започвате да падате надолу. След това даже може да се почувствате като загубеняк който хвърля много усилия за малък или никакъв резултат и да си мислите “тоя бизнес е скапан, по-добре да се спасявам“.

И това което открих, е че има около 2-4 седмици забавяне между усилията които влагате и резултатите в следствие от това което правите. Понякога може да пускате реклами, да звъните на клиенти, да се опитвате да се привлечете обратно отхвърляни преди това работа и т.н. и да не виждате никакви резултати … но почакайте, има цикъл от две до четири седмици и трябва да бъдете достатъчно търпеливи, за да може резултатите да наваксат. Ако забавянето, обаче, е по-дълго, можете да допуснете, че има проблеми във вашите действия.

И така, този първи резултат идва, ускорява цикъла и променя начина ви на мислене, придобивате усещане, че усилията ви започват да се отплащат и след това се отприщва – всичко което правите работи, всичко което докоснете се превръща в материални блага и никой не може да ви спре, набирате огромна увереност. И това наистина е гориво за изстрелване нагоре към следващото ниво. Обаче, 100% от това е само чувство – в главата ви е и никога не отразява истинската реалност. Истината е, че никога няма да попаднете в ситуация, в която всичко което правите работи (всички знаем това) и никога няма да се озовете в ситуация в която пък нищо не работи (нали така?).

Но усещането че постигате, защото се виждат резултати които го потвърждават ви дава тази неудържима сила и това променя вашата преценка за риск. Спирате да обръщате вниманието на това, което хората мислят и говорят за вас. Имате желание да направите повече, готови сте да работите повече и до по-късно, защото чувствате че всичко което правите се изплаща. И ако приемем че всичко това е вярно, инерцията е толкова физическо явление колкото и психическо. Първото нещо което трябва да осъзнаете, е че това е манипулиране на психическото ви състояние и трябва да го използвате като пътна карта към успеха, която ако следвате нищо няма да може да ви отклони.

Ето ги и законите на инерцията:

 • Трябва да я създадете, няма как да се получи сама по себе си;
 • Веднъж набрана, трябва съзнателно да я поддържате или ще изчезне. И това е най-прекрасното в инерцията – най-трудно е първоначалното набиране и след като сте я създали и понатрупали става много по-лесно да се поддържа … за мен лично. Когато разберете какво трябва да направите, за да стигнете до ХХ хил. печалба на месец, е много по-лесно да разберете как да стигнете до ХХХ хил. или ХХХХ хил.
  И така, след като получите първоначалния тласък ще се сблъскате със съпротива. И съпротивата е наистина важна за вас, защото така се закалявате.
 • Когато загубите инерция, трябва да работите два пъти по-усилено и два пъти по-дълго, за да получите резултатите, които бихте имали в следствие на инерция;
 • Инерцията е наука, а не магия – не е нещо абстрактно без логика или причина;
 • Има неща, които можете да направите докато имате инерция, за да я запазите и също така неща, които можете да направите когато сте загубили инерция, за да я възвърнете. Трябва да разберете ключовите действия за създаването и ключовете действия за подръжането, както и цената на загубата и.

Ще направя разбор как да наберете инерция:

Инерцията идва от ДЕЙСТВИЕ и ПРЕЦИЗНО МИСЛЕНЕ и се поддържа от СРЕДАТА В КОЯТО СЕ НАМИРАТЕ. Ето защо създаването на правилна бизнес стратегия, предприемането на правилни действия, придобиването на точните клиенти и създаването на подходяща среда е толкова важно. Тук може да ви просветне защо толкова много се говори за подбор на работа и клиенти, за ценообразуване, за създаването на благоприятна среда, която да ви подпомага и т.н. Нещата, които трябва да направите, за да усетите този “вятър” в гърба си, да почувствате че нещо ви тегли, а не вие да го бутате по отношение на създаването на инерция, са различни от нещата, които поддържат инерция.
Разбирате че набирате инерция когато има малко хаос наоколо и виждате много възможности. Всичко, което трябва да направите е да действате. Но не можете да продължавате в хаос за неопределено време, защото ще се “изгубите”, а това не е добре.

И така, създаването на инерция е свързано с вкарването в действие на всичко, което научавате, а след това поддържането на инерция всъщност е свързано с това да постигнете контрол над хаоса, който създавате около вас. Разбирате ли смисъла?

И от друга страна, помислете за инерцията като още един бизнес актив – подобно на вашия смартфон, подобно на вашата електронна поща, подобно на Facebook … Докато виждате инерцията като актив, тя ще се случва вместо да се налага да я фабрикувате и управлявате. Ако не разпознавате инерцията като актив, тя ще работи срещу вас и ще се чувствате сякаш се задушавате и нямате понятие какво се случва. Така че трябва да сте сигурни, че сте наясно с нея и я използвате.

Нека да поговорим за няколкото “убийци” на инерция:

 • Твърде много приказки, които не са последвани от подходящи действия или изпълнение – с други думи твърде много мечти и планиране комбинирани с бездействие (това се случва на по-голямата част от хората). Винаги прилагайте добре обмислени действия за всичко, каквато и да е вашата цел и също така наложете ред – първото да бъде сторено най напред. Това наистина ще ви помогне да набирате инерция дори когато нещата привидно не вървят добре;
 • Необмислени действия, които не се основават на прецизност или стратегия;
 • Неконтролирани емоции и психическа обремененост несъответстващи на вашата крайна цел. Съзнанието ви излъчва реални вълни и привлича резултати, така че трябва да сте сигурни, че не се “тровите” с емоции, които не ви позволяват да постигнете целите си;
 • Твърде много структура и рутина – заменете сложните системи с прости и “крехките” системи с “издръжливи”.
 • “Прегаряне” – това е когато се настроите с погрешни очаквания… обикновено възприятието е такова, че
  нещата трябва да изглеждат по-напреднали, по-големи, по-лесни и т.н., отколкото са в действителност;
 • Липса на „напън“ – това е усещането, когато достигате в подножието на върха и вече усещате големия напън. Когато направите пробив напъна отшумява и ако не направите така, че да усетите поредния напън губите инерция. Когато се стремите към целите си трябва да правите неща, които не сте правили никога преди и това е напъна като част от изграждането на инерция. Но след като постигнете нещо, достигнатото ниво просто става “нормално”. Научете се да обичате напъна и това ще ви направи щастливи.

Добре ли е за вас да губите инерция? …Да. Тъй като за вас е важно да контролирате инерцията и в някои моменти дори трябва да загубите малко импулс, защото в противен случай наистина няма да успеете да оцелеете в непрекъснат хаос.
Трябва да изградите система, докато се справяте с хаоса (създавайте потоци от активи), така че когато се отдръпнете малко бизнеса да не се срине и да не загубите всичко. Има моменти, когато губите инерция и това е допустимо, стига да сте подсигурили системите си с инерция преди да се отдръпнете. И бъдете наясно през цялото време на разходите за загуба на инерцията.

Трите начина за манипулиране на инерцията … нека поговорим за малко за това:

 • ПОСТАВЯНЕ НА ТРУДНО ДОСТИЖИМИ ЦЕЛИ – манипулиране на инерцията с по-големи цели. Целите определят до голяма степен турбулентността или оттласкването във вашия бизнес. Всеки самолет се нуждае от турбулентност за да лети, така е и в бизнеса имате нужда от тази съпротива, за да се засилите. Не искате да си поставяте и преследвате изтощителни цели през цялото време, но те трябва да изискват вашите усилия. Освен това, целите не винаги е задължително да бъдат постигнати, но са цели към които се стремите. Когато постигнете цел трябва да вдигнете летвата, защото постигната цел е твърде лесна цел. Ако не знаете как и какви цели да си поставите направете експеримент и си поставете цел, която смятате че е на предела на възможностите ви и след това я утежнете с малко повече, така че да имате към какво да се стремите;
 • УВЕЛИЧАВАНЕ НА ОБЕМА – професионалните бойци знаят, че когато предстои да им нанесат тежък удар и знаят, че не можгат да го избегнат напълно, те се навеждат напред, а  не се опитват да избягат, защото намаляват разстоянието на удара и следователно намаляават инерцията, която ударът притежава. Това е форма на манипулация когато срещнете неуспехи или затруднения. Щом има естествени възходи и падения, опитайте се да ускорите спада, за да не зациклите в него и да стигнете до възхода по-бързо. Когато усещате спад, вместо да чакате и си почивате станете по-агресивни и действени (например свършете здачи и разрешете проблеми, за които обикновено не ви остава време) и преминете стремително през тази низходяща тенденция, а след като се върнете в зоната на възход тогава си починете.
 • ПРОДАЖБИ НА УСЛУГИ/ КОНВЕРТИРАНЕ НА ПЕЧАЛБИ – сривовете на печалбите са неизбежни, макар и сривовете силно да се ограничават от добиване на правилното обучение / образование, вложените усилия и подходящата среда. Когато целенасочено влияете на вложенията си в своя бизнес (обучение, парична инвестиция, отделено време, усилия…), съответно влияете на резултатите/печалбите си. Тъй като продажбите са игра с числа, когато бизнеса клони към спад ще ви се иска през колкото се може повече негативни емоции да преминете за колкото се може по-кратко, за да започнете да преживявате отново позитивните. Тоест, някой да изкаже гласно ДА или желанието сътрудничи с вас във бсеки аспект (съгласие за извършване на скъп ремонт, намиране на инвеститор за бизнеса, получаване на разрешение за специфични услуги което ще ви улесни и ще направи автосервиза по-рентабилен…). Това е хак, при който “смазвате улея” до много хлъзгав и някой трябва да каже ДА (т.е. представяте неустоимо предложение – голяма отстъпка, допълнителна услуга без заплащане, преференциално обслужване и т.н.). Получаването на ДА е като мехлем за болезнена рана, то ви дава успокоение и сила и ще ви помогне да се катапултирате обратно във възходящата тенденция. Например: Обикновено този тип услуга струва ХХХ, но тази седмица имаме промоция и го правим за ХХ (така представяте оферта, която е неустоима, избягвате капана винаги да извършвате услугата с намаление с условието че промоцията е валидна само “тази седмица” и всявате страха от изтърваване на далаверата – три в едно). Както се казва, УСПЕХА ТРЪГВА ОТ УСПЕХА. Един малък успех ще стане причина за последващ голям такъв.

Като заключителни думи… върнете се и прочетете тази статия още пет пъти. Това са многомилионен бизнес и 36-месечен труд кондензирани в четиво за 10-15 минути.

Ако се затруднявате да раздвижите и разрастнете автосервиза и възвърнете инвестициите си под формата на повече свобода, време, спокойствие и пари, точно тук може да се запишете за безплатна 45-минутна сесия за изготвяне на успешна бизнес стратегия с която да пробиете в бранша.

Auto repair shop coaching & consultancy

Vladislav Gerginov

The Garage Mentor founder and CEO

Facebook
LinkedIn

Абонирай се да получаваш интересна и полезна информация от Гаражния Ментор.

We help Auto Repair and Detailing centres to excel and scale fast. | The Garage Mentor
en_GBEnglish

Book a 30-minute Free virtual discovery meeting.

Let’s find out if we are a fit.